Tech-løsning i sterk vekst: - Sparer 500 km i uken

November 15th 2021
imagetitle

Avansert tech-løsning basert på kunstig intelligens fører til at selskaper som bruker dette kan spare flere hundre kilometer i kjørelengde. Hver eneste dag.

Tech-selskapet Distribution Innovation står bak løsningen som sparer miljøet for flere tonn med utslipp av CO2 årlig. Løsningen heter “Plan & Go” og benytter seg av avansert kunstig intelligens, som løpende skreddersyr kjøreruter for leveringsselskaper.

Løsningen opplever vekst og benyttes i dag av blant annet Linas Matkasse Group (LMK), som igjen står bak norske merkevarer som Adams Matkasse og Godt Levert. – Vi er stolte over å levere et så solid produkt som i tillegg kan være en del av “det grønne skiftet”, og legge til rette for at sluttkundene får en god opplevelse, sier markedsdirektør i Distribution Innovation, Christian Rasmussen.

Tester på matkasser Matkasser har blitt en stor del av hverdagen til mange. For mange løser det tidsklemma, men for at dette skal fungere optimalt trenger sluttkundene forutsigbarhet. Forbrukerne ønsker å motta slike varer til et oppgitt tidspunkt for å kunne planlegge dagen deretter, uten å bekymre seg over om de rekker å ta inn maten før en planlagt avtale.

LMK leverer ukesmenyer med råvarer til privatkunder i Danmark, Sverige og Norge, og det er et stort puslespill som skal settes sammen når lastebiler skal ut til tusenvis av hjem med ferske varer til riktig tid.

Teknisk produktsjef i LMK, Balazs Farkas, forteller at de nylig sendte ut lastebiler med dagens forsendelser på Vestlandet. Da sto fire lastebiler klare. Etter en runde med verktøyet kunne de redusere til tre lastebiler som kjørte mer effektive ruter. En lastebil mindre som ville kjørt eksempelvis 150 kilometer, kan tilsvare over 100 kg CO2 i sparte utslipp på én rute for én dag.

  • Det er jo helt fantastisk når vi kan optimalisere på denne måten! Bedre planlegging betyr dessuten også sparte ressurser og økt presisjon på leveransene, og dette kommer også kundene til gode, sier Farkas. En fremtid med større presisjon Dynamisk planlegging gjør at hver sjåfør får kalkulert den optimale ruten i realtid, og mottar oppdrag som gjør at de leverer flest mulig forsendelser i løpet av turen. Kunden vil motta beskjed når forsendelsen nærmer seg, og koordinator bak det hele kan følge transportflåten fra sekund til sekund dersom endringer må foretas.

En amerikansk undersøkelse underbygger trenden Distribution Innovation og flere aktører internasjonalt ser i markedet. I undersøkelsen oppga 86 prosent at det var «viktig» eller «veldig viktig» for dem å vite når en pakke vil ankomme, nesten 70 prosent ønsket mer kommunikasjon med budet, mens 43 prosent valgte å anbefale leverandør ut fra hvorvidt de leverte til angitt tid. Med flere bud på veiene og mange leveranser som skal være på riktig sted til riktig tid, øker kompleksiteten raskt. Rasmussen forteller at med deres tech-løsning leveres 88 prosent av forsendelser innenfor én time av estimert tidspunkt. På denne måten kan matkasseleverandører tilby presis levering som skaper trygghet for forbrukerne og strekke seg mot stadig mer forutsigbarhet.

– Vi eksisterer for å løse slike utfordringer. Vi vil alltid trenge transport av samfunnskritiske varer i stor skala. Da ønsker vi å gjøre vår del, ved å sørge for at denne prosessen foregår på beste mulig måte, både for kundenes del og for miljøet vårt, sier Rasmussen.

Er du interessert? Ta kontakt med Christian Rasmussen på